Jdi na obsah Jdi na menu

Domácí kosmetika

21. 5. 2012
Domácí pleťové vody!
Domácí pleťové vody
Pleťové masky se používají k dočištění pleti. Můžete je samozřejmě koupit v obchodě nebo také vyrobit doma. U domácí pleťové vody pak přesně víte, z čeho je složena a čím pokožku vyživujete.
Bylinková pleťová voda bez alkoholu
Dvě lžičky lipového květu a lžičku medu zalijeme sklenicí studené vody ve varném sklu, přivedeme do varu a pak necháme asi 15 minut stát. Přecedíme a uchováváme na chladném místě.
Med má omlazující účinky, pleť zklidňuje a vyživuje. Lipový květ zase pokožce dodá vlhkost a prokrvuje pleť. Tato pleťová voda má výborné čistící účinky a vyživovací schopnosti.
Bylinková pleťová voda s alkoholem
Lžičku heřmánku a lžičku šalvěje lékařské zalijeme 20% lihem (cca 100 g lihu) a necháme luhovat. Přibližně za 10 dní scedíme a zředíme destilovanou vodou v poměru, který bude vyhovovat naší pleti.
Na heřmánek bývají někteří lidé alergičtí, pokud patříte mezi ně i vy, tak do pleťové vody použijte pouze šalvěj. Tato voda má protizánětlivé účinky, oživuje unavenou pokožku a dezinfikuje.

>>Heřmánkové čistící mléko: (místo heřmánku lze použít i květy černého bezu, violky nebo květy lípy).
125ml plnotučného mléka 30ml heřmánkových květů čerstvých nebo sušených

1. vše zahřívejte ve vodní lázni po dobu 30 minut. Nenechte však mléko vařit ani utvořit škraloup
2. nechejte vyluhovat tak dvě hodiny a pak sceďte. Uchovejte v ledničce a spotřebujte do 1 týdne. Aplikujte vatou a přebytek z pleti odstraňujte papírovými kapesníky.
>> Čistící mléko z podmáslí a fenyklu: (fenykl napomáhá odstranit nečistoty z mastné pleti s hlubokým čistícím účinkem)

125ml podmáslí 30ml drcených fenyklových semen

1. ve vodní lázni mírně zahřívejte mléko s rozdrcenými semeny po dobu 30 minut.
2. nechejte stát a vyluhovat další dvě hodiny. Sceďte, uchovejte v lahvičkách v ledničce a spotřebujte do jednoho týdne.
>>Výživná pleťová maska z ovesných vloček a jablka:

2 polévkové lžíce jemně mletých ovesných vloček 1 jablko

1. ovesné vločky spaříme troškou vroucí vody, přidáme nastrouhané jablko a promícháme.
2. natíráme na očištěnou pleť a necháme 20 minut působit.
>>Hydratující maska z okurky a zakysané smetany:

čtvrt salátové okurky 2 lžíce zakysané smetany

1. okurku nastrouháme, přidáme smetanu a zamícháme
2. nanášíme na očištěnou pleť a necháme působit 25 minut.
>>Výživná maska z banánu a jogurtu:

půl banánu 2 lžíce jogurtu

1. rozmačkáme banán a přidáme jogurt, vše zamícháme
2. nanášíme na očištěnou pleť a necháme působit 25 minut
>>Medová maska:

2 lžíce medu

1. očištěnou pleť natřeme medem a necháme působit 25 minut
>>Čistící maska z rajčete a jogurtu:

půl rajčete 2 lžíce jogurtu

1. rozmačkáme rajče a smícháme s jogurtem
2. nanášíme na očištěnou pleť a necháme 20 minut působit
Zdravá kosmetika za pár korun
Kosmetika je nedílnou součástí denní péče každé ženy. Výběr široký a pestrý, stačí zajít do specializovaného obchodu a koupíme vše od tělových šampónů a krémů až po make-up. Jenže jsme děti přírody a ona se o nás také umí stále velmi dobře postarat, my na to jen často zapomínáme. Přirozenou přírodní svěžest lze ale získat velm
Zářivá pleť
Očekáváme nápor v práci nebo jsme vyčerpané z dlouhodobé pracovní zátěže? Necítíme se právě nejoptimističtěji a zářivá pleť je to poslední, co bychom dokázaly vykouzlit i při sebevětší snaze? Pomůže nám jedno jablko. Stačí ho oloupat, nastrouhat na jemno a nanést na obličej. Po pěti minutách masku smyjeme. Při pravidelné aplikaci dvakrát týdně budeme vbrzku překvapeny jejím účinkem. Jednou za čtrnáct dní můžeme aplikovat výživnější variantu s přídavkem lžičky medu.
Krásný dekolt
Nejen o obličej je třeba pečovat, musíme se věnovat celému tělu. Říká se, že věk ženy prozradí dekolt. Abychom dlouho uchovaly jeho půvab a hladkou pleť, je třeba mu věnovat zvýšenou pozornost. Jednou týdně na pleť dekoltu aplikujeme kašičku z rozmačkaných čerstvých jahod a asi pět minut jemně masírujeme. Pokud nemáme čerstvé jahody, nahradíme je maskou z avokáda rozetřeného s několika kapkami olivového oleje.
Vrásky? pryč s nimi!
Droboučké vrásky kolem očí se začínají tvořit už okolo dvaceti let, s přibývajícím věkem se jejich počet zvyšuje a ty stávající se prohlubují. Tady pomohou šípky. V lékárně zakoupíme slunečnicový olej, zahřejeme ho a namočíme do něj asi tři polévkové lžíce rozmačkaných šípků. Uzavřeme do sklenice s patentním uzávěrem a necháme tři dny za pokojové teploty luhovat. Pak scedíme dvakrát přes plátýnko a jednou denně vmasírujeme kapku jemně do pleti kolem očí a úst.
Zhrublá kůže? Minulost!
S citronem je to hračka. Po koupeli potíráme problematická místa, kde kůže často zhrubne či zrohovatí (lokty, kolena, chodidla, paty) šťávou z citronu (můžeme použít třeba dužinu z čerstvě vymačkaného citronu) a pak oblasti natřeme mastným krémem.
Pokožka jako samet.
Již naše babičky nalily do koupele trochu mléka, když chtěly mít obzvláště hebkou a jemnou kůži na celém těle. Dnes si kvalitní denní péči o pokožku těla dopřáváme díky tělovým mlékům zakoupeným v prodejnách s kosmetickými přípravky. Ovšem že skutečné mléko nic nenahradí se přesvědčíte, když si začnete pravidelně jednou týdně připravovat koupel, do které přilijete litr a půl plnotučného mléka. Pro krásnou vůni můžete v mléce povařit vanilkový lusk nebo třeba hřebíček či skořici.
I snadno a také vpravdě za drobné.